L’ULL VIU
El passat 2021 va nèixer L’ULL VIU, el cicle de Cinema Social al Núria. Com moltes sabeu, el Núria va ser el cinema de referència de la Garrotxa durant gairebé 60 anys. Per recuperar aquesta essència, la sala polivalent del Núria acull des del setembre del 2021 l’ULL VIU, un cicle de films documentals i de ficció amb diversos cinefòrums posteriors.
Els cinefòrums compten amb la presència de les directores i directors de les pel·lícules en diàleg amb entitats i projectes locals vinculats a les temàtiques tractades. I comptem amb aquest menú:
20/4: BIODIVERSITAT I AGRICULTURA TRANSGÈNICA
19,30: Documental ‘¿Qué les pasó a las abejas?‘
20,45: Cinefòrum
Sinòpsis:
“Nosotros somos mayas, pero necesitamos que nos vean como personas”, diu un dels indígenes implicats en la defensa del territoir de Hopelchén, Campeche, davant la violenta inserció d’empreses com Monsanto en els seus territoris. ¿Qué les pasó a las abejas? desemmascara els privilegis de les empreses multinacionals i mostra els efectes del capitalisme en les estructures socials i ecològiques de les comunitats indígenes a Mèxic.
El problema comença l’any 2012, quan milions d’abelles van morir a causa dels pesticides i herbicides utilitzats en la sembra de soja transgènica a Campeche, per part de la companyia Monsanto, pionera en la modificació genètica de cèl·lules vegetals. Les comunitats maies, conscients dels efectes que tenen la mort d’aquests insectes al medi ambient i en la preservació de la diversitat, van fer front a les autoritats i comunitats menonites veïnes per aturar la sembra de llavors transgèniques als seus territoris.
Entrada: 4€ anticipada / 5€ taquilla
En col·laboració amb: Transhumant Cinema
25/5: GÈNERE I RESILIÈNCIA
19,30: Documental ‘Dones pont, relats de resiliència‘
20,30: Cinefòrum
Sinòpsis:
Quan una persona està en un procés de resiliència és molt important tenir una xarxa de suport social que li proporcioni seguretat i un sentiment de pertinença sòlid. Les dones de Pont Major això ho tenen clar, per això fa temps que construeixen ponts dins el teixit del barri. Aquest projecte audiovisual sorgeix de la seva necessitat d’expressar i compartir la seva història personal a la societat. Històries complexes i dures, de superació personal i amb un alt component de lluita. Però històries també esperançadores i models d’un empoderament femení real.
Amb la confecció de cinc càpsules audiovisuals, que barregen imatge real i il·lustracions, són elles qui ens narren en primera persona les seves experiències. Les protagonistes ens parlen de temes colpidors com el maltractament, l’addicció a les drogues, la dificultat de ser una dona immigrant dins una societat patriarcal, l’ablació genital femenina i els matrimonis forçats. Aquestes històries s’acompanyen d’una atmosfera onírica representativa del seu procés de superació i de les eines que van utilitzar per sortir del pou on havien caigut.
Entrada gratuïta
En col·laboració amb: Transhumant Cinema