L’ULL VIU

El passat 2021 va nèixer L’ULL VIU, el cicle de Cinema Social al Núria. Com moltes sabeu, el Núria va ser el cinema de referència de la Garrotxa durant gairebé 60 anys. Per recuperar aquesta essència, la sala polivalent del Núria acull des del setembre del 2021 l’ULL VIU, un cicle de films documentals i de ficció amb diversos cinefòrums posteriors

Els cinefòrums compten amb la presència de les directores i directors de les pel·lícules en diàleg amb entitats i projectes locals vinculats a les temàtiques tractades. I comptem, aquest 2023, amb aquest menú: 

19/10: SOBIRANIA ALIMENTÀRIA

19,30: Documental ‘Recol·lectors’ 

20,35: Cinefòrum

Sinòpsis:

‘Recol·lectors’ descriu els problemes que envolten la pràctica de la recol·lecció de plantes silvestres comestibles en Palestina/Israel amb un humor irònic i un ritme meditatiu. Movent-se entre la ficció, el documental i les imatges d’arxiu, retrata l’impacte que les lleis israelianes de protecció de la naturalesa tenen en aquests costums.

Les restriccions prohibeixen la recol·lecció del akkoub (verdura espinosa semblant al card)  i el za’atar (una barreja d’espècies i llavors que s’ utilitzen molt a la cuina del Pròxim Orient), i han donat lloc a multes i judicis a centenars de persones que han estat sorpreses recollint aquestes plantes autòctones. Per als palestins, aquestes lleis els aïllen encara més de la seva terra mentre els representants de l’Estat israelià insisteixen en el seu coneixement científic i en el seu deure de protecció. ‘

Recol·lectors’ capta l’amor, l’alegria i el coneixement heretats en tradicions juntament amb la seva resistència a la llei prohibitiva. En reformular els termes i les limitacions de la conservació, la pel·lícula planteja qüestions entorn de la política d’extinció, és a dir, qui determina el que s’extingeix i el que segueix amb vida.

Premis rebuts:

Melbourne International Film Festival 2022

Visions du Réel 2022

Montreal International Documentary Festival 2022

Singapore International Film Festival 2022

Thessaloniki Documentary Festival 2023

DocPoint 2023

Camden International Film Festival 2022

DocuFest International Documentary and Film Festival 2022

Sessió de la Mostra Itinerant de Cinema Etnobotànic en col·laboració amb el Node Pirineu Oriental de l’entitat Eixarcolant.

Entrada: 4€ anticipada / 5€ en taquilla. Gratuït per a socis d’Eixarcolant.

16/11: SALUT EMOCIONAL

19,30: Documental ‘El primer día de nuestra vida’

20,30: Cinefòrum

Sinòpsis:

Un home misteriós es presenta a quatre persones que han tocat fons i volen acabar amb tot per a oferir-los un tracte: una setmana perquè tornin a enamorar-se de la vida. La seva intenció és oferir l’oportunitat de fer-los veure com seria el món sense ells i ajudar-los a trobar un nou sentit a les seves vides.

Premis rebuts: 3 nominacions al Nastro d’Argento 2023 pel Unió Nacional de Periodistes de Cinema Italians, al  millor tema, millor so en directe, millor actriu secundària per a Sara Serraiocco.

Sessió de la Mostra de Cinema Espiritual en col·laboració amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Entrada: 4€ anticipada / 5€ en taquilla.

14/12: MODELS EDUCATIUS

19,30: Documental ‘‘L’hora dels Infants’’

20,30: Cinefòrum

Sinòpsis:

Què té a veure un pavelló de fusta sueca a Berga amb la platja de la Barceloneta? I l’ombra d’una pineda de Calafell amb la Central Hidroelèctrica de Capdella, al cor del Pirineu? En aquests quatre escenaris es van experimentar i aplicar, fa cent any, alguns dels mètodes pedagògics més renovadors d’aquell moment. Tot i que el seu objectiu inicial era un altre, van acabar esdevenint autèntics laboratoris educatius. Alguns s’han mantingut en l’oblit fins avui, mentre que d’altres es van convertir en icones d’una època daurada de l’escola catalana. 

El documental recupera la memòria d’algunes experiències pioneres com les de l’Escola del Bosc de Montjuïc o l’Escola del Mar de la Barceloneta i, per primer cop, dona a conèixer projectes com les colònies de Capdella, la de Vilamar de Calafell o la colònia permanent de Berga.

Sessió de la Mostra de Cinema Social en col·laboració amb LAP Macarena

Entrada: 4€ anticipada / 5€ en taquilla.