Camps de treball

La Teuleria

Del 17 al 31 d’agost

El camp de treball es desenvolupa al municipi de Sant Martí de Llémena (Gironès), amb la proposta de netejar l’acccés i l’entorn d’una antiga teuleria, l’espai de la depuradora biològica i el safareig de Llorà, indrets molt peculiars del municipi i que avui en dia la gent del poble no pot gaudir per falta d’accessibilitat i manteniment.

Pel que fa la teuleria, s’ha de fer una neteja important de vegetació i adaptar una via d’accés fins ella i crear plafons informatius de la construcció. Aquesta teuleria va deixar de funcionar aproximadament l’any 1950 i, des de llavors, la vegetació s’ha anat apoderant d’ella. Es troba en tan mal estat que és possible que hi hagi gent del municipi que no en tingui consciència de la seva existència. És per això que volem posar-la en valor, ja que pensem que recuperar la memòria històrica del municipi és important.

La depuradora biològica es troba al veinat de Sant Medir, sota del pont, i és una depuradora biològica que va crear un veí del municipi i que va cedir a l’ajuntament. Està situada al costat del riu Llémena i ara el seu accés és molt dificultós a causa de la vegetació. Durant el camp de treball es faran tasques per millorar l’accés realitzant l’extracció de plantes i la creació d’uns graons.

Al safareig de Llorà l’adequació consistirà en la neteja de la vegetació i de l’entorn i la col·locació de grans lloses de pedra per facilitar-la l’accés.

Per acabar, es realitzarà una exposició final al poble de la mà dels mateixos participants i recollint la memòria oral dels veïns i veïnes. Servirà per ensenyar a tota la gent del municipi la feina duta a terme amb un petit audiovisual, una presentació oral i una aproximació als espais d’actuació.

Calendari:
El camp de treball es durà a terme durant dues setmanes seguides, de diumenge a diumenge, del 17 al 31 d’agost.

Edat: joves de 14 a 17 anys

Places: màxim 24

Inscripcions: Del 24 d’abril, a les 9h del matí, al 8 de maig, a les 00.00h de la nit, o fins a esgotar places. Les places s’atorguen per rigorós ordre d’inscripció. https://www.arriantformacio.org/cdt-la-teuleria/

Més informació: estiu@arriant.org

 

Camp de Treball – Garriguella (Alt Empordà)

Del 20 de juliol al 18 d’agost

 

El camp de treball es desenvolupa al municipi de Garriguella, (Alt Empordà), amb la proposta de senyalitzar un sender local circular que passa per dues fonts , la font d’en Petit i la font Rovellada, en el qual s’hauria de facilitar l’accés i fer una millora de l’entorn d’aquestes dues fonts. 

Pel que fa la font d’en Petit, es farà una neteja important de vegetació, per facilitar el camí d’accés i habilitar l’espai per fer una millora paisatgístico-cultural. Aquesta font fa temps que està abandonada, mentre que abans era un punt d’interès, estava en bones condicions i la gent del poble s’acostava a agafar aigua, a fer el volt o simplement a passar l’estona. És per això que és un indret amb un alt valor per a la gent del municipi.  

 

La font Rovellada és una altra font que queda a meitat del camí que ens porta fins a la font d’en Petit.

Al final del camp de treball es realitzarà una exposició final al municipi, davant dels veïns i veïnes del poble, i que prepararan els mateixos/es joves. Aquesta exposició servirà per ensenyar a tota la gent del municipi la feina duta a terme amb un petit audiovisual, una explicació de les tasques realitzades i una aproximació a l’espai del sander local, per veure’n els resultats.

Per conèixer la història local d’aquests dos espais s’involucrarà la gent més gran del poble, realitzant entrevistes perquè ens puguin explicar com eren abans els espais de les fonts, que ens expliquin històries sobre aquests indrets i així poder potenciar l’exposició final.

Calendari:
El camp de treball es durà a terme durant dues setmanes seguides, de diumenge a diumenge, del 20 de juliol al 3 d’agost.

Edat: joves de 14 a 17 anys

Places: màxim 24

Inscripcions: Del 24 d’abril, a les 9h del matí, al 8 de maig, a les 00.00h de la nit, o fins a esgotar places. Les places s’atorguen per rigorós ordre d’inscripció. https://www.arriantformacio.org/cdt-font-petit/

Més informació: estiu@arriant.org

 

 

Transhumància per la vida

Del 29 de juny al 13 de juliol

 

L’estiu de l’any 2022, un pastor de la població de Mieres (la Garrotxa), va decidir recuperar la transhumància per dur el seu ramat de 60 ovelles fins al Pla d’Anyella a la Molina (Cerdanya). L’any 2023 dos pastors més es van afegir a aquesta aventura amb un total de 1.500 caps de bestiar. Aquesta ruta anual genera interacció i intercanvi entre els territoris. Els camins ramaders són les vies terrestres per les quals transitaven els ramats en els seus desplaçaments, conduïts per les persones que els pasturaven.

L’estiu del 2024 es va dur a terme la primera part de senyalització, neteja i manteniment del camí de la transhumància que va des de Mieres fins als camps de dalt del Pirineu per la zona de la Molina, al 2024 es va fer de Mieres fins a Vallfogona del Ripollès, aquest 2025 es vol seguir de Vallfogona del Ripollès fins arribar a Castellar de n’Hug.

El camp de treball “Transhumància per la vida 2 ” té la intenció de seguir netejant , facilitant l’accés, visibilitzar i fer un manteniment del recorregut que fan els pastors i els seus ramats, al seu pas per la Garrotxa, Ripollès i Berguedà.

Aquest any aproximadament són uns 45 km els que conformen una xarxa de camins ramaders que unien La Garrotxa amb les pastures d’alta muntanya dels Pirineus. Travessant indrets com el monestir de Ripoll, la serra de Montgrony i les pastures del Pirineu. L’activitat es farà en la modalitat de ruta, realitzant la feina tècnica a peu i pernoctant en diferents municipis per on passa el camí ramader.

 

Calendari:
El camp de treball es durà a terme durant dues setmanes seguides, de diumenge a diumenge, del 29 de juny al 13 de juliol.

Edat: joves de 14 a 17 anys

Places: màxim 15

Inscripcions: Del 24 d’abril, a les 9h del matí, al 8 de maig, a les 00.00h de la nit, o fins a esgotar places. Les places s’atorguen per rigorós ordre d’inscripció.. https://www.arriantformacio.org/transhumancia/

Més informació: estiu@arriant.org