L'ULL VIU

Cartronet Ull Viu + Programació còpia

El passat 2021 va nèixer L’ULL VIU, el cicle de Cinema Social al Núria. Com moltes sabeu, el Núria va ser el cinema de referència de la Garrotxa durant gairebé 60 anys. Per recuperar aquesta essència, la sala polivalent del Núria acull des del setembre del 2021 l’ULL VIU, un cicle de films documentals i de ficció amb diversos cinefòrums posteriors. Els cinefòrums compten amb la presència de les directores i directors de les pel·lícules en diàleg amb entitats i projectes locals vinculats a les temàtiques tractades. I comptem amb aquest menú: 

GENER 2022: Memòria Històrica

 DIJOUS 20 DE GENER 2022

19,30h Documental ‘Cisquet i el seu germà

20,45h Cinefòrum

Sinòpsis: Aquest documental és collita d’en Marc Planagumà, membre fundador de l’Associació Núria Social d’Olot. Després de més de 3 anys de feina i una pandèmia pel mig, per fi ha pogut treure a la llum aquest documental que pretén homenatjar a tots els maquis, enllaços, masovers… a través de la figura d’en Cisquet, un maqui olotí. Una història d’adversitats, de lluita i de mort per defensar uns ideals i combatir el feixisme.

FEBRER 2022: Sobirania Alimentària

 DIJOUS 17 DE FEBRER 2022

19,30h Documental ‘El cost de la fruita’.

20,30h Documental ‘Cambio Permanente: Permacultura, hacia una cultura de paz

21h Cinefòrum

Sinòpsis ‘El cost de la fruita’: El documental ‘El cost de la fruita’ dirigit per Clara Barbal i Pablo Rogero retrata la lluita per la supervivència dels temporers immigrants que treballen recollint fruita a les comarques de Ponent i viuen en una situació d’extrema precarietat, i també la lluita dels petits pagesos per sobreviure en un mercat globalitzat 

Sinòpsis ‘Cambio Permanente: Permacultura, hacia una cultura de paz’Aquesta producció mostra la feina d’un grup de persones que transformen una terra abandonada en un verger a través de la Permacultura. Entre els seus objectius hi ha el de reprendre el contacte entre les persones, la natura i el medi ambient d’una manera respectuosa, allò que anomenen Cultura de PauPodem veure l’estil de vida d’un bon permacultor, la cerca de solucions treballant amb la natura i no contra ella, integrant l’agricultura al bosc i assentaments humans sostenibles pensant en les properes generacions.

MARÇ 2022: Muntanya i Superació Personal

 DIJOUS 17 DE MARÇ DE 2022

19:30h Documental ‘Cholitas

20:45h Cinefòrum

Sinòpsis ‘Cholitas’: Cinc dones indígenes bolivianes protagonitzen una expedició única. Com a símbol d’alliberament i empoderament, es proposen escalar la muntanya més alta d’Amèrica. La seva aventura mostrarà al món una manera inspiradora de ser dona, de viure la tradició i de relacionar-se amb la mare naturalesa.

ABRIL 2022: Cooperativisme

 DIJOUS 28 D’ABRIL DE 2022

19:30h Documental ‘La Justa Trama

20:30h Cinefòrum: Emmarcat dins del Cicle Arcadi Oliveres ‘redefinint la paraula economia’, aquest Ull Viu reflexionarem sobre el cooperativisme i l’economia social i solidària acompanyades de Miquel Carrillo, autor del documental, i a través de l’exemple de les cooperatives locals Resilience.Earth, Verntallat i Mas La Sala.

Sinòpsis ‘La Justa Trama’: La Justa Trama és la cadena de producció más gran del segment de la confecció tèxtil de l’economia solidària a Brasil, amb centenars de treballadors i treballadores, que està creant un sistema financer nou molt diferent al sistema tradicional.

Un dels voluntaris fa un recorregut per les diferents instal·lacions de la cadena de cotó per tot Brasil, coneixent les dificultats de les persones implicades, corroborant els afectes assolits per l’economia social i solidària, després de dècades de treball.

Tot això en un moment en què el sindicalisme, les ONG, els moviments socials, i l’esquerra en general fan balanç crític dels últims anys, processant la construcció d’un nou projecte i afrontar el pessimisme, els discursos d’odi i la involució que pateix els país a mans d’una oligarquia que ha tornat a néixer.

MAIG 2022: Cinema d'Autora i Salut Emocional

 DIJOUS 19 DE MAIG DE 2022

19:30h Documental ‘Ainoha, yo no soy esa

21:00h Cinefòrum: A propòsit del film de la cineasta Carolina Astudillo aquest Ull Viu reflexionarem sobre el món de les emocions i la influència de l’entorn en col·laboració amb Altrart 

Sinòpsis: L’Ainhoa lluita per sobreviure en un entorn asfixiant: l’Espanya dels anys 90. A través dels seus escrits i vídeos es veu com és en realitat, però el que comença com una confessió personal acaba sent el retrat de tota una època a través una perspectiva femenina.

Ainhoa Mata Juanicotena va néixer al si d’una família que va filmar, gravar i fotografiar la seva vida durant molts anys. A la seva adolescència, a finals de la dècada dels vuitanta, l’Ainhoa va començar a escriure el que no va voler explicar a ningú. Els diaris de vida que va conservar fins a la seva mort, descriuen una dona diferent de la que van conèixer els seus familiars i amigues. Diaris íntims que desvetllen una infinitat de temàtiques relacionades amb l’experiència femenina i sobre les que han escrit altres dones al llarg de la història. No importa la llunyania geogràfica o temporal, hi conflueixen temes, sensacions i estats d’ànim.

JUNY 2022: Acció Cinema, L'ULL VIU a la fresca

 DISSABTE 4 DE JUNY DE 2022

21:30h (a la plaça del Carme): Selecció de curmetratges ‘Solo son peces‘, ‘Negre de merda‘, ‘Carne‘, El meu germà Juan‘ i ‘La sabiduría de la tierra del Pewén’.

Solo son peces: Curtmetratge documental nominat als Goya sobre el treball de tres dones en una piscifactoria a Algèria. Fascinant retrat d’un projecte innovador en un context i un clima tan extrem dirigit per dues de les veus més joves i prometedores del cinema espanyol, Ana Serna i Paula Iglesias.

Negre de merda: En Daura és un negre de Banyoles. És immigrant de segona generació, un jove fruit de dues cultures, de dues maneres d’entendre el món i de sentir la religió. Des de ben petit, va viure la violència a casa i els prejudicis racials al carrer. Una sèrie de males decisions el van portar a passar tres anys a la presó. A la seva cel·la, va descobrir el poder de la música i del rap, alhora com a mitjà d’expressió, com a refugi i com a taula de salvació.

Carne: A través de relats íntims i personals, cinc dones comparteixen les seves experiències en relació amb el cos, des de la infància fins a la tercera edat.

El meu germà Juan: L’Anna és una nena de 6 anys que està fent una teràpia infantil amb una psicòloga. A través de jocs i dibuixos, va explicant a la psicòloga coses de la seva família, i especialment del seu germà Joan, com és, com veu, a què juguen, i el que han viscut junts. Però aviat ens adonarem que les coses no són el que semblen.

La sabiduría de la tierra del Pewén: Com que l’aigua, el coneixement flueix, té memòria i canvia de forma. Saviesa eterna que pertany a la mare naturalesa, no als éssers humans.

Núria Social